Ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου 2020    ως 8 Φεβρουαρίου 2020
Τόπος CERN
Κατηγορία Επισκέψεις και Eκδρομές

Στις 3 Φεβρουαρίου 2020 το ΓΕ.Λ Μάνδρας πραγματοποίησε πενθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στην Ελβετία

Ο λόγος της εκπαιδευτικής αυτής μετακίνησης στην Ελβετία ήταν η επίσκεψη στο επιστημονικό κέντρο CERN. Εκεί όπου εργάζονται περίπου 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί αντιπροσωπεύοντας 500 πανεπιστήμια και 80 διαφορετικές εθνικότητες. Το CERN αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών στον κόσμο, και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής. Στο CERN λειτουργούν πολλοί επιταχυντές, ένας εκ των οποίων είναι ο LHC (Μέγας Επιταχυντής Αδρονίων), ο οποίος αναπτύσσεται σε υπόγεια κυκλική σήραγγα περιφέρειας 27 χιλιομέτρων και επιτρέπει στα πρωτόνια να επιταχύνονται σε πολύ υψηλές ενέργειες.
Αυτόν τον επιταχυντή επισκέφτηκε το Λύκειό μας.

Αφού προηγήθηκε  ενημέρωση από Έλληνες και ξένους επιστήμονες, χωρισμένοι σε ομάδες, μπήκαμε στην καρδιά του πειράματος και σε βάθος 100 μέτρων. Παρατηρήσαμε από κοντά και ενημερωθήκαμε για τους πολύπλοκους τεχνικά και επιστημονικά ανιχνευτές σωματιδίων, για τους επιταχυντές και για τον τρόπο που λειτουργούν. Παράλληλα επισκεφτήκαμε την Λοζάνη, με το εκθεσιακό και διαδραστικό Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και με την υπέροχη είσοδο γεμάτη με αγάλματα απ΄τα ολυμπιακά αθλήματα καθώς και το Πολυτεχνείο της Λοζάνης, τον καθεδρικό Ναό της και επιπλέον είδαμε και το ξενοδοχείο όπου υπογράφτηκε η συνθήκη της Λοζάνης στις 24 Ιουλίου 1923. Εκτός απ΄την Λοζάνη, εντυπωσιαστήκαμε απ΄την όμορφη Λουκέρνη, απ΄την Βέρνη την πρωτεύουσα της Ελβετίας και φυσικά απ΄την Γενεύη όπου αποτελεί και το κέντρο του Ο.Η.Ε. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στα θέρετρά της, στο Ιντερλάκεν, στο Μαντρέ και φυσικά στο Σαμονί-Μον Μπλαν στις Δυτικές Άλπεις είναι ένα από τα παλαιότερα θέρετρα σκι στη Γαλλία όπου τελέστηκαν οι πρώτοι χειμερινοί Ολυμπιακοί το 1924.

Εν κατακλείδι, διαπιστώθηκε ότι ότι αυτή η επίσκεψη αποτέλεσε έναυσμα και εκπαιδευτικό κίνητρο για πολλούς μαθητές μας και σίγουρα για όλους μας μια καλή προσπάθεια να κατανοήσουμε τι σημαίνει επιστημονική έρευνα, πείραμα και επιστημονική γνώση!