Μετονομασία ΓΕ.Λ. Μάνδρας σε ΓΕ.Λ. Μάνδρας Ζερβονικόλειο

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, γνωστοποιούμε ότι στο ΦΕΚ Β’ 3784/18-07-2022 δημοσιεύθηκε η με αρ. πρωτ. 85726/Δ2/11-07-2022 Υ.Α. με θέμα «Μετονομασία Γενικού Λυκείου Μάνδρας σε Γενικό Λύκειο Μάνδρας-Ζερβονικόλειο» και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Διαύγεια με τον ΑΔΑ: ΩΥ4846ΜΤΛΗ-3Χ0.

Mετά από δύο σχεδόν χρόνια συνεχούς προσπάθειας και υπέρβασης πολλών δυσκολιών, ένας στόχος του σχολείου μας επιτεύχθηκε!!

Το σχολείο μας μετονομάζεται σε ΓΕ.Λ Μάνδρας- Ζερβονικόλειο σε μια προσπάθεια να τιμήσουμε έναν τοπικό ήρωα και να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές/τριές μας πάνω σε θέματα της τοπικής μας ιστορίας!!

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής του σχολείου μας και της τοπικής κοινωνίας για την συμπλήρωση των 200 χρόνων απ’ την έναρξη της ελληνικής επανάστασης!!

Ευχαριστώ εγκάρδια όσους συνέβαλαν σε αυτήν την πρωτοβουλία και προσπάθεια του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μας!!

Η Διευθύντρια

Μαρούγκα Αιμιλία

ΕΞΕ-89567-2022-Γνωστοποίηση-Δημοσίευσης-Υπουργικής-Απόφασης-στην-Εφημερίδα-της-Κυβέρνησης-3

ΦΕΚ-B-3784_18.07.2022-2

Λίγα λόγια για τον ήρωα Ζερβονικόλα

Ο Ρόκας Νικόλαος γεννήθηκε περίπου το 1780 στα Κούντουρα (σημερινή Μάνδρα Αττικής).

Επειδή ήταν αριστερόχειρας και εύσωμος οι συμπατριώτες του, αρβανιτόφωνοι, του έδωσαν τα προσωνύμια ‘’Κολ-ζέρβα’’ και ‘’Κολ-μάδι’’, δηλαδή μεγάλος και αριστερόχειρας. Αργότερα οι Κρήτες συμπολεμιστές του τον ονόμασαν Ζερβονικόλα. Με αυτό το προσωνύμιο αποθανατίστηκε για τα ηρωικά κατορθώματά του κατά των Τούρκων.

Το 1790 σε ηλικία περίπου δέκα ετών αιχμαλωτίσθηκε από τους Τούρκους (παιδομάζωμα) και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, με το όνομα Νταής Μουσταφάς λόγω του ατίθασου χαρακτήρα του. Ο Ζερβονικόλας δεν έγινε ποτέ Γενίτσαρος και αγωνίστηκε από πολύ μικρός με γενναιότητα για την απελευθέρωση της πατρίδας του.

Με την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821 συμμετείχε στις πρώτες μάχες στην Κρήτη καθώς και σε άλλα μέρη, όπως στο Ναύπλιο, κατά τις οποίες θαυμάτηκε για την ανδρεία του.. Δυστυχώς όμως δεν έζησε να χαρεί και να απολαύσει την ελευθερία της πατρίδας του μια και σκοτώθηκε σε ηλικία 43 ετών, στις 2 Δεκεμβρίου 1823. Και είναι δυστύχημα μεγάλο λένε οι ιστορικοί διότι εάν ζούσε ακόμα λίγο ίσως να είχε αποτραπεί η μεγάλη σφαγή στο Μαρτυρικό Σπήλαιο της Μιλάτου στην Κρήτη όπου σφαγιάσθηκαν 2.000 γυναικόπαιδα από το στρατό του Χασάν Πασά μετά από πολυήμερη πολιορκία.

Δυστυχώς πέθανε μια εβδομάδα νωρίτερα, οπότε ο θάνατός του σαν αρχηγός των ανατολικών επαρχιών
με την μεγάλη δόξα που είχε, έφερε απογοήτευση και θλίψη σε όλη την Κρήτη, με αποτέλεσμα οι ανατολικές επαρχίες μετά τον θάνατό του να αδρανήσουν αγωνιστικά και αρκετές από αυτές να υποκύψουν στον απάνθρωπο εκβιασμό των Τούρκων.

Ο Κρητικός λαός αναγνώρισε τον ηρωισμό του για την λευτεριά της Κρήτης και τον τίμησε εκεί που άφησε την τελευταία του πνοή, στο χωριό Νεάπολη της επαρχίας Μιραμπέλλου, στήνοντας μια μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα για να θυμούνται οι Κρητικοί, ότι εδώ κοιμάται ένα παλικάρι από τα Κούντουρα της Αττικής, ο οποίος προτίμησε τα κρητικά χώματα για να πέσει ηρωικά αγωνιζόμενος.

Τα οστά του μεταφέρθηκαν από την Κρήτη και βρίσκονται στο κοιμητήριο της Μάνδρας. Ο Δήμος Μάνδρας έχει καθιερώσει μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων κάθε Σεπτέμβριο με την συμμετοχή πλήθους κόσμου τα ¨Ζερβονικόλεια¨για να τιμηθεί ο ήρωας Ζερβονικόλας.