Ημερομηνία 15 Μαρτίου 2023    ως 19 Μαρτίου 2023
Τόπος Στρασβούργο
Κατηγορία Επισκέψεις και Eκδρομές

Οι μαθήτριες της Β’ τάξης του ΓΕ.Λ Μάνδρας-Ζερβονικόλειο, πραγματοποίησε πενθήμερη εκπαιδευτική μετακίνηση σε τρεις εξίσου μαγευτικές χώρες, στη Γαλλία, Γερμανία και Ελβετία από 15 έως 19 Μαρτίου 2023 με βασικό προορισμό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Η διάσχιση των αναφερόμενων χωρών μας έφεραν αντιμέτωπους με μαγευτικά τοπία που μας εντυπωσίασαν. Το ταξίδι ξεκινά στην παραμυθένια Κολμάρ την πόλη διαμονής μας, μετά από μία στάση στο Μπάντεν-Μπάντεν! Τη πρώτη βραδιά κάναμε μία βόλτα στα κανάλια της πόλης, γεμάτα με βαρκούλες που έδιναν την αίσθηση της Βενετίας, η μικρή Βενετία όπως αποκαλείται. Παρόλη την κούραση του ταξιδιού και της πρώτης ημέρας, ανταμοιφθήκαμε πλήρως.

Την δεύτερη ημέρα και αφού απολαύσαμε το πλούσιο και νόστιμο πρωινό με τα τοπικά προϊόντα, πήραμε τον «Δρόμο του Κρασιού» με τα απίστευτα φυσικά τοπία για την επίσκεψη μας στα Αλσατικά χωριά Ομπερναί, Ρικβίρ και Ρίμποβιλ, με τα γραφικά σοκάκια και τα πολύχρωμα κτίρια. Το απόγευμα περιηγηθήκαμε στην γραφική Κολμάρ, στο λίκνο της οινικής κουλτούρας.

Η τρίτη ημέρα στη Γαλλία εμπεριείχε μία εντυπωσιακή επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαθαίνοντας πολλά για τις ευρωπαϊκές σχέσεις, τη πολιτική και την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ημέρα έκλεισε με την περιήγηση στην μαγευτική και ζωντανή πόλη του Στρασβούργου με τα γραφικά σοκάκια και τα ατελείωτα κανάλια και με την επίσκεψη σημαντικών αξιοθέατων, όπως ο καθεδρικός ναός της πόλης.

Η τέταρτη μας ημέρα περιελάμβανε την πιο μεγάλη διαδρομή. Επισκεφτήκαμε την γερμανική πόλη του Φράιμπουργκ και διασχίσαμε τον Μέλανα Δρυμό, καταλήγοντας στην Ελβετία, στους εντυπωσιακούς καταρράκτες του Ρήνου. Τέλος, έφτασε η ημέρα επιστροφής μας. Πριν όμως καταλήξουμε στο αεροδρόμιο… επισκεφτήκαμε την όμορφη και ζωντανή γερμανική πόλη της Χαϊδελβέργης, μια φοιτητούπολη καθώς εκεί βρίσκεται το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης!

Τέλος, όλοι οι μαθητές εντυπωσιαστήκαμε από την διαφορετική ευρωπαϊκή κουλτούρα και απ΄το προηγμένο πολιτισμό αυτών των χωρών ! Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς συνοδούς μας για αυτήν την ιδιαίτερη εκπαιδευτική εκδρομή που μας χαρίσανε, για τις ξέχωρες αναμνήσεις που μας δημιούργησαν αλλά και για την τελειότητα στην οργάνωση αυτής της εκπαιδευτικής μετακίνησης..

Τέλος, είναι ανάγκη να ευχαριστήσουμε τη διευθύντρια μας, την κα Μαρούγκα αλλά και τους καθηγητές συνοδούς μας, τον κο Παπαθανασίου, την κα Σκουρή, την κα Μάλλιου, την κα Λύγκα και την κα Ξιξή για αυτή την αξέχαστη εμπειρία!

Μαρία Κατσακιώρη

« Πολιτική, μια απο τις δημιουργίες του ανθρώπου που αξίζει την προσοχή όλων μας. Άτομα, με ενεργό ρόλο στα κοινά, με ιδέες και ολοκληρωμένη άποψη για τη ζωή , βρίσκονται στην εξουσία και παίρνουν αποφάσεις για εμάς ως επιλεγμένοι εκπρόσωποι μας. Η σημαντικότητα της θέσης αυτής πολλές φορές περνά απαρατήρητη στην καθημερινότητα μας. Η επίσκεψη όμως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μας αφύπνισε την πολιτική συνείδηση. Είδαμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένας από τους πλέον σημαντικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατανοήσαμε ότι εμείς οι ίδιοι μπορούμε να συμβάλουμε στην ανανέωση και στην αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών.»

Ματθαίος Σκεντεράι

«Στην εκπαιδευτική εκδρομή στο Στρασβούργο αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν το Ευρωκοινοβούλιο. Μας ξενάγησαν σε όλους τους χώρους μέσα στο κτήριο, το οποίο ήταν μεγάλο και μοντέρνο, και άρεσε σε όλους μας πάρα πολύ. Ήταν μια εμπειρία που δεν είναι εύκολο να ζήσουμε για αυτό και αυτή η εκδρομή ήταν ξεχωριστή.»

Χρύσα Πέππα

«Από την εκδρομή μας στο ευρωκοινοβούλιο είδαμε και μάθαμε πάρα πολλά. Αρχικά, ο εξωτερικός χώρος ήταν τεράστιος και μοντέρνος. Αυτό όμως που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν όταν μας πήγαν σε μια αίθουσα που μας έβαλαν ένα βίντεο σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό όμως που ήταν πιο εντυπωσιακό ήταν οι τεράστιες οθόνες στις οποίες είχες την ψευδαίσθηση πως ήσουν μέσα στο βίντεο και τα ακουστικά που μας έδωσαν στα οποία μπορούσες να αλλάξεις γλώσσα.»

Μαρία Καρασαββίδου

«Μία από τις δεκάδες αναμνήσεις που μου έμειναν ήταν αυτή στον καθεδρικό ναό του Στρασβούργου. Ήταν επιβλητικός και στολισμένος με μικρά αγαλματάκια που αν τα παρατηρούσε κανείς θα διαπίστωνε πως έχει με τη σειρά τον Μυστικό Δείπνο, την Σταύρωση και την Ανάσταση. Το αστρονομικό ρολόι από το 1500 μ.Χ. ήταν επίσης καταπληκτικό. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και ένα καταπληκτικό ταξίδι.»

Ξενοφών Κωνσταντώνης