Ημερομηνία 23 Απριλίου 2023    ως 30 Απριλίου 2023
Τόπος Μάνδρα
Κατηγορία Προγράμματα

Στις 23 έως τις 30 Απριλίου 2023 το σχολείο μας και η πόλη μας στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Climate crisis: Taking action to protect our home» φιλοξένησε εταίρους από την Ισπανία και την Πολωνία.

Για μια εβδομάδα το σχολείο και η τοπική κοινωνία της Μάνδρας βίωσε την έννοια της πολυτισμικότητας κάνοντας τους εταίρους να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει ελληνική φιλοξενία, δεδομένου ότι οι τριάντα δύο μαθητές και καθηγητές διέμειναν στα σπίτια των μαθητών του σχολείου. Μοναδικές εμπειρίες έζησαν οι μαθητές μας αλλά και οι γονείς τους καθώς άνοιξαν τα σπίτια τους και την καρδιά τους πέρα από στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Εκτός απ’ την υποδοχή των εταίρων απ’ την Δημοτική Αρχή της πόλης μας, διοργανώθηκαν δράσεις με θεματική το περιβάλλον οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας καθώς και στο Πνευματικό Κέντρο «Μίμης Δούκας». Η γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό πραγματοποιήθηκε με επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, με την άνοσο στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, αλλά και με την επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Αξέχαστη έμεινε και η μονοήμερη εκδρομή στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, αλλά και στα όμορφα σοκάκια του Ναυπλίου, καθώς και η επίσκεψη στο μοναστήρι της Παναγίας στη Μάνδρα. Βέβαια δεν έλειπαν και οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που ένωσαν περισσότερο τους μαθητές όλων των χωρών. Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με μια συμβολική δενδροφύτευση στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Όλοι οι εταίροι, φύτεψαν μια ελιά ως ανάμνηση αυτής της φιλοξενίας.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η προσπάθεια του σχολείου ολοκληρώθηκε με επιτυχία εφόσον αρωγό είχε την τοπική κοινωνία, τους γονείς, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τους χορηγούς που πρόσφεραν αφειδώς την βοήθειά τους.

Η συγκίνηση και τα δάκρυα του αποχωρισμού επιβεβαίωσαν την σημαντικότητα αυτού του ευρωπαϊκού προγράμματος για την σχολική και όχι μόνο εκπαίδευση των μαθητών μας.

Το καλύτερο μάθημα για τα παιδιά μας, για το σχολείο μας αλλά και προβολής της πόλης και χώρας μας!!